Galapagos 2013


Gemaakt op dinsdag 14 mei 2013

Inmiddels zijn er al weer een paar weken voorbij sinds ons laatste reisverslag. Weken waarin we weer ontzettend veel hebben gezien en meegemaakt en welke eindigde met een geweldige 8daagse boottocht langs de Galapagos eilanden.

Maar voordat het zover was, stonden er eerst nog twee bestemmingen in Peru op het programma staan, namelijk Nazca en Lima. Beide leuke plaatsen voor een dag maar niet heel geweldig.
In Nazca hebben we plaats genomen in een inieminie 4 persoonsvliegtuigje om er een half uur later weer kotsmisselijk uit te komen. Maar in dat half uurtje hebben we wel de beroemde Nazca lijnen vanuit de lucht kunnen bekijken. Deze eeuwen oude honderden meters lange lijnen vormen diverse tekeningen in de woestijn, maar niemand weet hoe ze destijds aangebracht zijn. Omdat er, behalve de lijnen, niet zoveel te beleven is in dit stadje, zijn we daarna snel doorgereisd naar de hoofdstad van Peru, Lima. Hier hebben we ons twee dagen vermaakt met slenteren door de stad langs de diverse pleinen en oude gebouwen. Op een van deze pleinen vond net de wisseling van de wacht plaats met veel muziek en bombarie. Ons bezoekje aan Lima hebben we afgesloten met een bezoekje aan de leuke strandwijk miraflores ( de wijk waar Joran van de sloot destijds de moord gepleegd heeft) met de mooie mozaïek boulevard.
Vanuit Lima hebben we onze laatste lange busreis van onze reis gehad, namelijk in 27 uur naar Guyagul, Ecuador. Een plaats waar we volgens ons hostel niet veilig met meer dan 30 dollar op zak naar buiten konden en na een nacht slapen zijn we dan ook snel doorgereisd naar Quito, de hoofdstad van Ecuador. Dit keer zat het echter niet helemaal mee, de bus was een behoorlijke gammele bus, met voornamelijk locals, die om de haverklap stopte waardoor de bus er i.p.v. 7 uur 10 uur over deed. We waren blij dat we om 10 uur savonds, zonder eten, eindelijk aankwamen. Helaas wist onze taxichauffeur blijkbaar de weg niet zo goed, waardoor we nog eens 45 minuten onnodig door de stad rond dwaalden totdat we gelukkig opeens het naambordje zagen hangen. Onze vreugde was echter snel voor bij toen er net twee bouwvakkers naar buiten kwamen die ons in ons gebrekkige Spaans duidelijk konden maken dat het hostel gesloten was wegens een renovatie. Zelfs onze bevestiging van boeking inclusief aanbetaling was blijkbaar niks waard. Daar stonden we dan, om 11 uur savonds, moe van de reis en zonder eten met ons bagage op een plek waar geen ander hostel of taxi te bekennen was. Uiteindelijk zag de eigenaar van het hostel de fout ook in en heeft hij voor die nacht een ander hostel inclusief een taxi voor ons geregeld.
Quito, een leuke stad met veel oude gebouwen en groene parken. We hebben twee dagen besteed met het zoeken naar een goede last minute voor Galapagos en het verkennen van de stad. En toen was het eindelijk tijd om naar het vliegveld te gaan en Sebastiaan op te halen. Een leuk maar ook wel een beetje een spannend moment om na ruim 3 maanden reizen weer een bekend gezicht te zien. Echter toen hij eenmaal door de douane was, was het ook zo weer normaal en inmiddels zijn we al weer ruim een week verder.
Na een regenachtige dag in Quito met veel bijkletsen en door de stad lopen, was het wederom tijd om naar het vliegveld te gaan, ditmaal voor de zonnige bestemming Galapagos. Een eilandengroep 1000km van de kust van Ecuador. Ooit ontdekt door Charles Darwin en voornamelijk bekend om de vele dieren die nergens anders ter wereld voorkomen en welke geen dreiging van mensen kennen waardoor ze van dichtbij benaderbaar zijn. Bij aankomst was gelijk duidelijk dat we op deze bijzondere plek waren. Binnen een paar minuten was de eerste pelikaan gespot die boven op de boot zat, op de rotsen kropen felrode met blauwe krabben en de haven lag bezaaid met honderden onverstoorbare zeeleeuwen.
Afgelopen week hebben we met 9 medereizigers doorgebracht op een boot en 6 verschillende eilanden bezocht. De boot was relatief klein en met zijn tweeën tegelijk in de slaapkamer staan was lastig, maar het personeel deed er alles aan om ons een geweldige reis te bezorgen. Drie keer per dag stonden de heerlijkste verse maaltijden op tafel en de gids wist alles te vertellen over de dieren en de omgeving. Elk eiland had iets bijzonders en elke keer stonden we weer met onze mond open te kijken. De dagen bestonden over het algemeen uit 4 excursies per dag; 2 keer aan land van een van de eilanden en 2 keer keer snorkelen op steeds weer de mooiste plekken. Het lijstje met alle dieren die we hebben gezien, is enorm groot. Van vogels met felblauwe  voeten tot fel gekleurde leguanen en van metersgrote landschildpadden tot honderden zeeleeuwen waar je rustig naast kunt gaan liggen op het strand. Onvoorstelbaar mooi, vooral om deze dieren te zien in de prachtigste landschappen met vele cactussen, vulkaankraters, prachtige witte stranden en helder blauw water.
Met name de onderwaterwereld heeft ook grote indruk op ons gemaakt. Ditmaal niet de vele tropische vissen en gekleurd koraal zoals we deze kennen van onze vorige duik- en snorkelbestemmingen, maar misschien nog wel veel indrukwekkender. De ene keer werden we omringd door de vele baby zeeleeuwen die graag wouden spelen en vrolijk om ons heen zwommen. En een volgend moment zwommen we tussen de vele schildpadden van meer dan een meter groot. Absoluut hoogtepunt was snorkelen bij ‘kicker rock’. We wisten dat we haaien tegen zouden komen, maar wat we hier zagen was wat we alle drie niet hadden verwacht. Onvoorstelbaar veel vis, metersgrote eagle rays, schildpadden en maakt niet uit waar je keek, overal zwommen verschillende soorten haaien en misschien ook wel de meest bijzondere hamer haai. Wat hebben we hier ontzettend van genoten, mooi om dit mee te mogen maken.
Helaas komt aan alles een eind en dus ook aan deze Galapagos cruise. Inmiddels zitten we weer aan land terwijl we de boot nog na voelen deinen in ons hoofd, zitten we na zitten te genieten van alle mooie foto’s en filmpjes. Moeilijk om te beschrijven hoe het was, maar hopelijk geven de twee video’s en de foto’s op de site een beetje een indruk van hoe wij deze geweldige week hebben beleeft.
Gelukkig is ons Galapagos avontuur nog niet voorbij en hebben we nog 2 dagen door te brengen op land. Morgen staat een dagexcursie naar een ander eiland Isabella met o.a. De flamingo’s en pinguïns op het programma. Onze laatste dag willen we besteden aan het huren van kajakken, op zoek naar baby hamerhaaien. Kortom nog genoeg te doen dus voordat we onze reis gaan beginnen naar alweer het laatste land ‘ Panama’ om hier de laatste twee weken van onze reis te gaan doorbrengen. Het aftellen is begonnen, op 18 dagen staat de teller nog. Ondanks dat we best zin hebben om straks weer naar huis te gaan, gaat de tijd nu opeens toch wel heel schrikbarend snel en beseffen we ons dat we moeten genieten van elk moment die we nog hebben.  Dus terwijl jullie in Nederland waarschijnlijk allemaal al op 1 oor liggen, sluiten wij dit verslag af om met een heerlijk koud biertje en een cocktail op het terras nog een keer na te genieten van al het moois van de afgelopen tijd.
Tot de volgende keer vanuit het warme Panama!
Sebastiaan, Raymond & Elise

Reacties:  

#10 Nicole Kepel 16-05-2013 20:39

Bassie!!!  :lol: Wat ziet het er daar geweldig uit zeg. En wat een mooie foto’s! Heel veel plezier nog in Paradise en tot over een paar weken. Groetjes, Nicole

#9 Tineke 15-05-2013 21:12

Hey travellers, wat de toekomst ook voor jullie in petto heeft, dit vergeten jullie noooooooiiiiit meer! It’s a journey of a lifetime  8) Wat geweldig mooi allemaal. De verhalen,foto’ s en vooral de video’s. Super en complimenten hoor….. Enjoy de laatste weken, take care and be save home. Dit is mijn laatste berichtje. Volgende week vertrekken wij, geen blog, geen video etc maar straks gewoon mijn mondeling verslag  ;-) Lief Tien

#8Hannie Stemerding 15-05-2013 19:19

Hé Sebastiaan, geweldig wat jij daar met je broertje meemaakt. Beetje jaloers. Heel veel plezier nog de komende weken.

#7 Joost & Jacintha 14-05-2013 22:31

Toppertjes!! Wederom een mooi verhaal! De foto’s en de filmpjes zijn waanzinnig! Geniet nog effe! Liefs

#6 Leonie 14-05-2013 18:29

Gaaaaaf zeg!! Super mooie foto’s! Heel erg veel plezier nog de laatste 2,5 week! X leo

 

#5 Femke 14-05-2013 11:02

Mooi zeg!! En wat een bijzondere foto’s weer! x

#4 Kim 14-05-2013 07:29

Super verhaal en foto’s weer!
Geniet nog lekker van jullie laatste weken daar!
X Kim

#3 Jet 14-05-2013 07:09

Het is weer prachtig . Geniet nog even.

#2 John de Gier 14-05-2013 06:33

Hoi Elise en Raymond, goed dat jullie alle eraringen vastleggen, het is bijna niet bevatten wat jullie allemaal meemaken. Ook weer prachtige foto’s! Het schiet voor jullie inderdaad al op, maar geniet van de laatste mooie eraringen. Groetjes